לפני שנה וחצי עיצבתי אתר בפעם הראשונה.
היום אני מוכר אתרים בעשרות אלפי דולרים.
בפוסט הקודם דיברנו על מוצר. לינק למטה.
פוסט 2/3, אופרציה: איך בניתי עסק מתפקד ויעיל.
1. התהליך - כשהתחלתי לא היה לי מושג איך עושים אתר. לא ידעתי ממה מתחילים, כמה זמן כל דבר לוקח או איך מציגים את התוצרים ללקוחות. אז פשוט עשיתי מה שנראה לי. בהתחלה זה היה בלגן היסטרי. אבל עם כל פרויקט שעבר ליטשתי ושיפרתי את התהליך. הוספתי, הורדתי ושיניתי שלבים לפי שעבד ומה שלא. בניתי טמפלייטים ולמדתי כלים חדשים. היום התהליך של גמביט כבר כמעט לא משתנה. עדיין קורה שאני נתקל במשהו שחסר ומוסיף אותו בפרויקט הבא, אבל קצב השינויים ירד כמעט ל-0.
2. צוות של בן אדם 1 - בחצי השנה הראשונה עבדתי לגמרי לבד. כתבתי כל מילה, עיצבתי כל פיקסל, כל שורת קוד. בקושי היה לי כסף לפרנס את עצמי, אז לשלם למישהו אחר לא היה על הפרק. אבל זה גם היה קריטי כי רק ככה למדתי איך הדברים אמורים להיעשות. בלי התקופה הזו לא הייתי יכול בהמשך לנהל אנשים בתהליכים האלו בצורה מספיק טובה.
3. גיוסים ראשונים - בחצי השנה השניה התחלתי לחפש ספקים. התחלתי מעיצוב, אחר כך פיתוח, אנימציה ובסוף מיתוג. על השיטה שלי למציאת ספקים זולים ומעולים כתבתי בעבר - מוזמנים לכתוב לי ואשלח לכם לינק. בהתחלה זה היה קשה. התזרים היה לחוץ והייתי צריך לחשוב פעמיים על כל משימה שהוצאתי. לקח גם הרבה זמן למצוא אנשים שעומדים ברף שלי וזמינים לעבודה בקצב שאני צריך. ככל שעבר הזמן, היחסים התגבשו וההכנסות גדלו, יכולתי להתייחס אליהם יותר כחלק אינטגרלי בצוות שלי ולתת להם משימות באופן שוטף בבטחון מלא.
4. עבודה שוטפת - בחצי השנה האחרונה הצוות כבר מגובש וקבוע. אני כבר כמעט ולא מחפש חדשים. קשה להסביר כמה זה מקל את החיים. המשימות השונות מחליקות למקום כמו טטריס, כל דבר לבן אדם הנכון. כבר לא צריך לחשוב ולדאוג איך אשלים את שלב X או מי יהיה יותר טוב למשימה Y. אני עדיין מנהל את הפרויקטים ועובד על הליבה - במסג׳ינג והקופי. משם הפרויקט עובר לאנשים שלי ואני מנהל אותם גם קריאייטיבית (סגנון, פרטים, איכות) וגם אופרטיבית (זמנים, תקציב).
5. יעילות - בגרף המצורף (שהכנתי עבור ניוזלטר רבעוני שאני שולח ללקוחות וחברים) אפשר לראות את המעורבות שלי בפרויקטים יורדת לאורך הזמן. ואיתה את שולי הרווח הגולמי של הפרויקטים (והעלייה בהכנסות, ברקע). ההבדל בין הקו החום לקו הצהוב מייצג את היעילות הפיננסית (שנובעת מיעילות תפעולית). ככל שגמביט עובדת יעיל יותר אני יכול להיות מעורב פחות עם כמה שפחות פגיעה ברווחיות.
לסיכום - כדי לבנות מ-0 עסק מתפקד צריך להיות כל הזמן במוד ״החלקת קמטים״. שיחת מכירה שנתקעת, לקוח שמבולבל ממה שהצגת לו, עובד שלא מדלבר בזמן - כל דבר כזה צריך להדליק נורה בראש ולהעלות את השאלה ״איך עושים את זה טוב יותר בפעם הבאה?״.
בפוסט הבא אספר על השיווק והמכירות: איך בניתי Marketing flywheel שדואג שאנשים יפנו אלי ברגע הנכון, איך למדתי לעשות תהליכי מכירה ולסגור עסקאות גדולות יותר ויותר.
לינקים לפוסטים האחרים בסדרה